Welcome...

Kisah & Cerita Saya, Pengalaman sayam, Ilmu yg sedikit yg saya ada....Untuk Dikongsi Bersama...Pada yg Sudi Membaca (^__^)

Akhirnya sy menutupi rambut sy!!!




selepas sekian lama x update blog, now here i am..hihihih...

just want to share that i already cover my hair with scarf,,,,sangat susah membuat keputusan yg ini hiihi tp semperna ramadhan hari tu, akhirnya berjaya jua, hope ALLAH akn terus memberi hidayah kepada saya untuk mengubah satu2 daripada kesalahan saya, n kekilafan sy....

Banyak dugaan n bisikan sewaktu membuat keputusan ini, i already 24 years old, nk x nk dh pakai kali ni kene pakai smpai bila2, x bole dh bukak2 lg...sbb tu keputusan berhijrah ini salah satu keputusan yg besar yg saya harus buat, i cannot simply open my scarf if i'm going out, i must use scarf to cover my hair, full cover bukan mcm SITI NURHALIZA pakai, kalau buat mcm tu nanti my mom akan ckp "baik x payah pakai, kalau dh separuh rambut nampak" hihihihi...

I hope that ALLAH always give me "HIDAYAH" untuk berubah,, banyak lg yg belum berubah "Ya ALLAH aku mohon padamu semoga membantu aku menjadi yg lebih baik" Aminnnn....

                                                             the latest look

Malaysia vs Singapura

before masuk stadium
selepas memenangi 2-0

goal!!!!!!!!!!! 
12 June 2012 my first time watching fotball at Stadium Melawati Shah Alam hahaha....new experience for me,...after office hour terus shoot pegi stadium coz my brother dh ada kt sana, sy lh tukang beli tiket...hihihi..so jumpa dia n tggu kawan2 smpai...dekat2 kul 8 kami pn masuk ke stadium, i thought start kul 8 sbb paper tulis gitu, rupa2 nya pukul 8 tu warming up dulu, 8.45 baru start,,,tau sy gerak lewat hihihi, tp bagus gk awal, kang jam dh 1 hal.....

Disebabkan saya pergi sbb tu lah Malaysia menang hahaha....so ong saya dan rakan2 lh menyebabkan malaysia menang heheheh....saya pg dgn kawan2, tiqa, en.naszrul, kak hawa and tunangnya boboiboy hahahaah.....mmg happening, at the same time cuci2 mata hihihihi..part paling terbaik adalah mencuci mata lah smpai bersih cuci hhihih..kacak2 kebanyakanya..hahahaah...(^_^) lepas ni leh pg lg tgk bola.....:)
balik time hihihihihih

Baby....x sabarnyaaa...:))


comelnyaaa...x sabar nk ada baby ehehehehe..(^_^)



Semoga ALLAH memberi saya bayi2 yg comel bilaa dh kawin nanti......semoga bayi2 saya nanti menjadi anak yg soleh dah solehah....(^_^)

Lelaki idaman saya!!!

Lelaki idaman saya heheeh....lelaki yang saya suka rupanya, gaya nyaa...adalah ADAM ...handsomenyaaa dia ni.....sape dapat untung gilaa heheeh...(^_^)...

My Love ahahahahaah

Doa Qunut ketika Subuh :)


Ada je kawan2 saya yang tinggal subuh sbb ckp dia x tau doa qunut, so sy pn mencari2 lah mengenai hal ini, and hasil carian saya, ini lah hasilnya....


Menurut Mazhab Syafei, Qunut Subuh itu adalah suatu amalan yang amat disukai oleh Rasulullah SAW, tetapi tidak wajib hukumnya. Dengan berbagai pendapat dan hadith tentang qunut ini, maka ulama Syafeiyah (mazhab Syafei) menetapkan bahawa qunut Subuh sunat hukumnya, bahkan ia lebih mendekati kepada wajib iaitu sunat muakkad. Oleh sebab itu apabila ia tertinggal hendaklah diganti dengan sujud sahwi. Jika kita pengikut Syafeiyah atau mazhab Syafei maka perlulah melakukan sujud sahwi jika tertinggal qunut dalam solat Subuh. Namun secara umum dapat dikatakan bahawa solat tetap sah jika doa qunut ini tertinggal atau sengaja ditinggalkan sebab qunut bukan termasuk dalam salah satu rukun solat.

Selepas ini tiada alasan kepada sesiapa yang meninggalkan solat subuh sbb tak tau doa qunut ehhe.....tp bila dh sunat muakad tu sunat yg dituntut kan so sama2 lah kita menghafal dan at the same time kita faham, lagi2 kita yang belajar tinggi2 ni, x kan doa qunut pn menjadi masalah, setengah kwn2 ckp dia keliru sikit tp buku setebal 3meter kita leh baca kalau nk exam ape ntah lagi kalau sehelai kertas yg hanya ada doa qunut....Peringatan untuk saya dan juga anda semua........

LIMAU NIPIS: melicinkan kulit dan menangalkan daki...(^_^)


contoh limau nipis (^_^)

Satu benda yang saya suka adalah mandi menggunakan limau nipis sbb nk tanggal daki2 yang sangat lah degil, n lepas guna  rasa licin je badan, selama ni x tau pun limau nipis leh licinkan kulit, ingatkan just leh tanggal daki, but bila dok search2 ada plak petua melicinkan kulit menggunakan limau nipis, so kiranya kulit sy pun licin lh kan hahaahahhhah....so ni adalah cara mandi menggunakan limau nipis (^_^)

1) Sediakan beberapa biji limau nipis yang telah dibelah dua untuk digosokkan ke seluruh tubuh anda.

2) Mandi seperti biasa dengan meratakan air ke seluruh anggota tubuh anda.

3) Kemudian, gosokkan limau nipis tadi ke seluruh tubuh anda.

4) Pastikan ekstrak limau nipis tadi digosok pada bahagian kulit yang bermasalah seperti siku, tangan, kaki, betis ataupun muka.

5) Akhir sekali, bilas semula badan anda dengan air bersih dan lapkan dengan tuala bersih.

6) Bagi kepuasan yang lebih, anda boleh sapukan losyen badan ke seluruh tubuh terutamanya pada bahagian yang kulit yang kering atau bersisik.

lepas cuba tgk hasilnya, biasanya lepas guna limau ni mmg sngt lega, rasa segarrrr...:)



Resepi Wantan (selamat mencuba)

Makanan yang saya suka masak,,,,suka makan, kenyang dan menyelerakan.....

kulit wantan segi empat(^_^)
yang ni bulat pnya, packing dia mcm ni

First Step: Mesti ada Kulit Wantan ( bole beli kat pasaraya2 besar, kalau yg kecik selalu x da)

ni contoh hasil selepas dicampur dan digaul.

Second Step: Beli Ayam Kisar, Bawang Putih, Bawang Merah, Carrot, Daun Bawang, Garam, Gula.
                     (Campur Semua Benda niii gaul sampai sebati, semua bahan2 mesti dicincang halus)

Ni contoh selepas diletakkan inti and dilekatkan


Third Step: Lepas tu letak kat dalam kulit dia. hasil dia seperti gambar di atas, pakai air je nk lekatkan kulit  
                  dia tu......



contoh soup


ini yang goreng punyaaa







Fourth Step: Ni bole digoreng atau buat soup, dua2 pun sedap, nk diet buat soup kalau x goreng, sedap
                    sungguh ...yummy!!!

My Love MAHZAN AHMAD

With KEKASIH hati saya Mahzan Ahmad...(^_^)
This entry special to my beloved boyfriends Mohamad Mahzan b Ahmad....so this is for my lovely and sweet bf,,,

Seorang lelaki yg dahulunya sangat x serius dengan saya, main2 je dgn saya, x pernah meyakinkan saya, dan sangat x matang serta sangat malas ehehehhe....tetapi sekarang ni, dia sangat2 berubah, segalanya, dari segi layanan, percakapan, pemikiran, gaya dan segala2nya...

Dia lah lelaki yg mempertikaikan kegemukan saya dan memperkotak katikan saya yg ckp sy x bole nk kurus, n skrg sy buktikan sy mampu kurus kalau berusaha, itu lh yg dia lakukan skrg selepas tgk saya berubah, dia semakin berusaha untuk berjaya...(^_^) sepanjang perkenalan kali ni baru rasa sangat bahagia bila bersama dia...ehhehehee...

Dulu kalau bincang pasal masa dpn, kawin ke ape ke confirm pening kepala, tp skrg tak lg, dia plak yg bercerita kadang2 tu....semakin serius, suruh sy simpan duit dia untuk kawin, heheeh...sweet x??sweet gila kan..hihhihihih...walaupn kita org putus berkali2 sepanjang 3tahun perkenalan tp kami tetap lg bersama, pusing2 dia balik, dia plak pusing2 sy balik...heheeh...

Semoga hubungan ini terus berkekalan, sy tak mengharapkan kekayaan daripada beliau cukup lah mampu tangung sy, sediakan kemudahan asas, nk mewah sy bole cr sendiri...harap beliau pn bole terima saya seadanya...I Will Always LOVE You...kecuali sesuatu berlaku atas takdir n ketentuan ALLAH...

To my hubby::::thank you so much sbb berusaha berubah, n semoga bertambah baik....lovee you brooo...(^_^)

Dugaan (^_^)

senyuman  yg sedih  n harap semua baik belaka...(^_^)


DUGAAN?????humm entry hari ni pasal dugaan yg seterusnya yg harus saya hadapi, ni mengenai kaki yg patah accident dulu...selepas beberapa tahun ada lg operation pasal kaki ni,, besi di peha akan dikeluarkan semula, arghhhhhhhh betapa lah sy stress dgn keadaan ini...

So i will check in kt hospital bulan 9 ni, harapan sy semua berjalan dengan lancar dan kaki ni akan sembuh semula dan bole berjalan mcm biasa, kali ni sy akan buat fisioterapi smpai lh sy bole berjalan dengan betul.  Terlalu lama rasanya merasai pengalaman berjalan dengan tempang nya, maluuu tp jalan je lah, buat x reti je dgn semua tu...

Semoga saya sentiasa tabah menghadapi dugann ini...saya sangat mengharapkan kali ini akan lebih baik dari sebelumnya...:)

LELAKI SENTAP!!!!

Ni pasal seorang lelaki yg sy kenal lah, dia ni hebat jgk lh, cakap kemain lg, dok tegur org pnya behavior dok comment org, duk kata org dia lah no satu,..tp tang dia kene sentap kemain, selalu kuar status kt facebook, "kita ni kene belajar terima teguran org, samaada ia betul ke x ke, take it positively" ni dia yg kata,...

So cita sentap ni mcm ni, aku pn tegur dia atas salah satu kes, dia pn suka gak tegur aku so aku accept je lh samaada aku ubah or x itu aku pnya hal, so skrg ni aku tegur dia sbb dia emosi melampau smpai sindir2 org, sedangkan tu salah dia, sbb bila aku nk tlg dia x nk bg ckp bole tp tetibe je nk sentap so aku pn panas lah eheh kan dh kene ngan aku, so bila aku tegur dia sentap, dok kuar status kutuk aku, ckp pasal fizikal n kaki aku...

Xkisah pn dia nk buat mcm tu tp yg peliknya post untuk aku dia hide aku n kwn2 yg rapat dgn aku...motif???adoittt x jantan lh kan buat mcm tu, hahah nk tuju post kat aku tp block aku....so bila one of my friend tnya knp hide dr dia haaaa x terkata ko....yg peliknya aku yg dia marah tp semua kwn2 aku dia hide, takut lh post tu smpai kt aku, tp dh smpai dh pn, sbb aku mmg ramai kawan yg akan mereportkn heheeh..

Disebabkan dia dh bnyk kali wt mcm ni, betapa x professionalnya dia so selamanya lh aku x kuasa lh nk berbaik dgn ko yeee,,,kecuali ko meminta maaf sbb ko dh sebut benda2 yg aku rasa sngt kurang hajar, aku skrg x marah, tp aku x kuasa nk kwn dgn org mcm ko...ckp lebih tp habuk takda...so kepada lelaki di luar sana, tlg jgn cpt melatah, as a man u should face the problem not hide it and talk at the back....x machoo hahaha...

p/s: dia pn x sesempurna mana sibuk ckp org....(^_^)

My Lovely Mother,,,,

Post saya kali ni special for my mom, cita dia begini ~ otw balik rumah lepas office hour i call my mom, so bila call dgr suara lain, and my mom said yg dia demam penas, sebagai seorang anak sulong dari 3 adik beradik so hati pn cepat je terasa, my mom ckp dia demam panas and dia sorang2 kat rumah coz my dad kerja balik malam, n terus call my little brother and bg tau dia dlm keadaan yang sebak(coz sy x leh dgr my mom demam mesti sedihhh) so adik call mama and dia balik seremban, ye lah kan ape guna dia pakai kereta kalau x leh balik, and kalau lh sy ada kereta saya balik jugak tp nk wat mcm ne lesen pn x lulus ehheeh...so start lh sy moody...

Bila balik rumah pulak saya bertambah risau sbb bnyk sngt fikir, sy menangis2 bila call my little sister plak hehehe...adik sy pn risau disebabkan saya, ehehehe...sedihhh gilaaaaa...dan sy terus lah menunggu adik sy sampai seremban, and bila sampai je seremban terus call adik n dia bagi tau yg mak x mau g klinik, kalau esok lg teruk baru dia pg, lg lh sy bertambah risau, so malm tu tido dgn tidak tenangnya...

Keesokan harinya saya call mama and x angkat, bila call adik dia ckp mama g kerja, sbb 26 March nanti dia nk cuti sebab nk teman sy g hospital check up, terharuuu gilaaa...to my mom thank you so much, bila dpt call mama ckp dia dh ok....ALHAMDULLILAH...saya sangat2 lah bersyukur...I LOVE YOU MOM....(^_^)

p/s: My mom was my greatest teacher, a teacher of compassion, love and fearlessness.  If love is sewwt as a flower then my mother is that sweet flower of love...I LOVE YOU MOM..thank your for everything...i love u more than i love my self...:))

NEW YEAR POST!!! Holiday with my house mate..

heheh this is my new year post....



new year sngt bermakna tahun ni sbb pg bercuti bersama rakan2, sbb dh kire last lh ni, next sem dh praktical so we all have fun habis2 walaupn 4 org je hehehe....MELAKA tmpt yg kami tuju...tmpt penginapan kt Klebang Beach Resort, smpai2 g pekena coconut shake klebang, and then mandi swimming pool and laut...malam lepak alai g makan ikan bakar, n jalan2 sekitar melaka...:))

for the first we all plan lain, but something happen so kami decide g ngan kami2 je...walaupn berempat seronok juga, lg senang nk handle hehehe...best habis, to my friends zaty, kak sue and tiqa, tq so much for the wonderful holiday and hope this friendship will be forever and ever, tq so much for this 2 year, susah senang sama2 and tq for every thing,...even though kite selalu gado n kadang2 sentap2 tp semua tu menyebabkan perhubungan bertambah erat dan bermakna..love all of you and take care, hope we still keep in touch after this...(^_^)

friend :)

friend :)
miss this memories

Total Pageviews

My Playlist


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

quotes

Love I Feel

Click Here For Images &
Love I Feel Pictures - Pictures

About Me

My photo
seremban, negeri sembilan, Malaysia
My name is Siti Radiana Bt Rahim....... My mom Puan Hasnah n my father Rahim.. My brother Muhammad Al-Zaman n my sister Siti Rahimah... Welcome to this blog, its all about me,,,maybe you can learn something here, just take a look and follow me hehehe..enjoy your read n thank you very much,,,

Followers