Welcome...

Kisah & Cerita Saya, Pengalaman sayam, Ilmu yg sedikit yg saya ada....Untuk Dikongsi Bersama...Pada yg Sudi Membaca (^__^)

ANAK SYURGAKU MUHAMMAD BIN MOHAMAD FAIZAL

Anak tunggu mummy dan ayah dekat syurga,

Pada 20hb 7 2016 bersamaan dengan 26 syawal tarikh dimana mummy harus redha dengan kententuan ALLAH, sekejap je ALLAH pinjamkan Muhammad untuk mummy kandung, tepat 21 minggu anak mummy pergi tinggalkan mummy dan ayah, kosong perut mummy, rasa pelik pulak selepas lima bulan perut mummy padat kandungkan Muhammad, tp mummy redha, mummy tahu Muhammad cuba sedaya upaya bertahan di dalam perut mummy tanpa air ketuban yg cukup, sempit je Muhammad kt dalam perut mummy nk gerak pun x bole, mummy Redha sangat2 Muhammad pergi cuma air mata mummy tetap mengalir setiap kali mummy teringatkan Muhammad, bila mummy pegang perut mummy yg kosong pun mummy akan menangis sbb Muhammad tinggalkan mummy bertemu pencipta Muhammad kembali terlalu awal tp siapa mummy nk melawan kehendak dan kententuan ALLAH.

Dari 4hb 7 2017 hingga 20hb 7 2017 Muhammad cuba untuk bertahan bersama mummy, tetap membesar dengan sempurna, tiap bentuk badan dicipta dan terjadi dengan sempurnanya even at that time Doctor kata tanpa air ketuban maybe tumbesaran Muhammad terbantut, hari2 mummy berdoa dan mengaji supaya ALLAH berikan kesihatan yg baik pd Muhammad banyakan air ketuban mummy supaya Muhammad dpt membesar dengan baik, mummy berdoa untuk tabahkan hati mummy jika sesuatu berlaku, mummy berdoa jika Muhammad x mampu bertahan permudahkan lah urusan dan tabahkan lah hati mummy dan ayah.  Akhirnya tanggal 20hb 7 2017 Muhammad pergi tinggalkan mummy, sakit contraction ttp mummy rasa, dr pukul 10 malam hingga Muhammad lahir 1.40min pg dan Muhammad pergi pd 1.44 minit pagi.  Terima Kasih pd bidan yg menyambut Muhamad kerana x henti bg semangat dekat mummy supaya bersabar dan redha, dan mummy sgt redha Muhammad pergi sbb mummy tahu Muhammad x mampu bebas berenang dan begerak dlm perut mummy.  Terima Kasih YA ALLAH atas pinjaman ini, aku redha anakku pergi kepadamu kembali, terima kasih buat anakku kerana bertahan lebih 3minggu bersama mummy.  Pada keluarga ku dan keluarga mertuaku terima kasih kerana membantu menguruskan jenazah anak kami, bertanya ustaz2 yg mahir tentang bagaimana mahu uruskan anak tidak cukup bulan tp fizikalnya sempurna dan anak kesayangan kami disempurnakan dengan baik, dimandikan dan disolatkan jenazah kerana fizikalnya yg lengkap dan sempurna dan dikuburkan di kawasan pekuburan Batu 6.  

Muhammad tunggu mummy dan ayah di syurga ye, semoga dpt membantu mummy dan ayah di sana nanti, Muhammad akan mummy kenang hingga akhir hayat mummy dan ayah, harap dapat berjumpa Muhammad disana nanti untuk mummy jaga dan manjakan.  Love you so much Muhammad.

Yang benar, 
Ibu Muhammad Siti Radiana Rahim


Muhammad di sisi mummy...

HUKUM MANDI TANPA PAKAIN : SHOWER CLOTHING BY NIA NOUR

Mandi telanjang jika di khalayak ramai hukumnya haram.  Adapun di tempat tersembunyi atau tertutup adalah diharuskan.  Walaupun harus namun yang terbaik ialah mandi dengan menutup aurat dengan kain basahan atau sebagainya.

Ini kerana terdapat hadis dari Mu’awiyah bin Haidah r.a. yang menceritakan; Aku telah bertanya Rasulullah s.a.w.; “Ya Rasulullah! Bila masanya wajib kami tutup dan bila masanya harus kami buka?”.

Jawab baginda, "Jagalan aurat kamu kecuali kepada suami kamu atau kepada hamba yang kamu miliki".  

Aku bertanya lagi, "Bagaimana jika sekiranya seseorang dari kami sedang bersendirian?".

Nabi menjawab. "ALLAH lebih layak untuk kamu rasa malu dari manusia".  (Riawayat Imam Abu Daust, at-Tirmizi, an-Nasai dan Ibnu Majah. 

Oleh itu rakan-rakan sekalian, para ibu bapa dan wanita diluar sana mari kita cuba satu product dari Nia Nour, mereka cuba untuk educate kita semua, para ibu bapa n semua wanita untuk mengenakan kain basahan ketika mandi, kain kemban moden kata founder dia, and saya sudah mencuba sgt mudah untuk kering, mudah utuk dibawa kemana saja, mudah dipakai, x leceh ketika nk bersihkan diri n selesa.  Yang kt bawah ni antara product mereka.  Disarankan mencuba.






Ini salah satu product untuk ibu bapa educate anak2 mereka, dengan keadaan yg x selamat sekarang, camera dimana2, mata2 keranjang lelaki ish takutkan so mari ajar anak2 supaya jadi kebiasaan mereka mengenakan kain basahan ketika mandi, dlm masa yg sama dpt elakan dr bahaya, n kalau tgk kt page dia org ni tgh buat promotion utuk bulan SEPTEMBER 2016, RM20 x include postage, but still murah, dr pakain kain batik yg berat, susah nk kering and makan space.


 

Ini product untuk org dewasa, nk tau size ape ada, warna ape anda leh like page dia org kt Nia Nour HQ di facebook.  Harga yang tetera la, nk tau promotion ke ape ke mmg kene rajin tgk kt ig and page fb company dia org.  Mari sama2 kita protect diri..mari tanam rasa malu kt ALLAH.

Mom, Mak, Bonda, Ibu...(this entry special for my mom Puan Hasanah Binti Kasim)



To my mom Puan Hasnah binti Kasim thank you so much mom for everything, actually I don't know where to begin, I don't know what to say, thank you is a very small word that I can said to you for the sacrifices you make every day for me, from you warm hugs to your reassuring smile and everything has made my life worthwhile.  Mom, for all the times I didn't thank you either because I was to young, too busy, or just didn't find the words, today I thank you for all you have done for me.  

Now that I am older and will get married soon, I realize more and more everything you did, everything you gave, and most important is everything you stand for and I love you and thank you with all of my grateful heart.  I know I will never been able to repay you for what have you done to me and to all my siblings, I will always thank to you mom, every single thing that u do.
 
Mom whenever I am in trouble I ask my heart ‘What should I do?’ Every single time it replies ‘Do what your mother would tell you to’. Mom, thanks for being my guiding light, thank you for your advice even sometimes i refuse to hear that because of my ego but after I stay alone and i think back what you said to me I realize that your advice is right, it just I'm to ego and fool to follow it, but at last I follow what you said because what you said is true and right.


I have always wondered how it would feel to receive a touching note from my kid, thanking me for being a good mother. While I wait, I don’t want to keep YOU waiting any longer, so I write this entry for you mom, even though I know you will never read this but I believe ALLAH know my feeling towards you, I believe you will know I dedicate this to you one day, either in this world or others world. Thanks for everything mom.


WITH MY BONDA TERCINTA PUAN HASNAH BINTI KASIM


p/s: buat bondaku tercinta semoga sentiasa diberi n dibawah rahmat ALLAH S.W.T. sentisa diberi kesihatan yg baik, dipanjangkan umor, dimurahkan rezeki, sentiasa diberi hidayah, dan ditempatkan di syurga yg teratas sekali di alam sana nanti, semoga mak and ayah dpt tgk anak2 semua kahwin, dpt tgk anak2 berjaya, dapat tgk cucu2 and semoga saya diberi kesempatan untuk berbakti.....SAYANG MAK!!!!! 

SOON DECEMBER 10 2016

This year target achieve ahahaha....I'm going to get married this December, In Sha ALLAH,,,,,sbb x ramai yg tgk blog ni so I reveal kt sini dulu before I let everybody know hahaa,,,mesti orang fikir asal suddenly sangat ni, tetibe je announce nk kawin kan...actually x da laa suddenly pun, we all dh kenal more than a year, kawan2 tak de feeling2 so one day kita org cerita2 n decide nk kawin bila both of us malas nk bercinta beria2 mcm muda mudi dulu because both of us realize bercinta beria pun x kemana so malas nk bercinta then kita decide ape kata kita terus kawin, dlm setahun ni kita kenal laa betul2 n bercinta laa dlm process nk prepare nk kawin bulan 12 ni, nk elakan maksiat bnyk sngt bila bercinta so kita decide nk kawin, dlm prepare ni pun, we all decide nk jumpa if nk pg beli barang nk kawin, tempah baju n penting2 jee, dating betul2 tanpa tujuan yg penting after married eheheh....hope ni laa jodoh ALLAH untuk saya, after a few experience dgn lelaki2 lain....

I realize if we want it jodoh dr ALLAH kena laa ikut syariat ISLAM, n one day i read one USATAZ post kenali jodoh anda n I always pray that i get a man yg serius ajak kawin, kenal2 kejap n nk bercinta lepas kawin, n Alhamdulillah ada jgk akhirnya, n hope this plan comes true hihihi....n this happen after dgr ustaz kazim kata kalau nk jodoh yg kita inginkan baca yasin tiap2 hari lepas solat, n i do it last year, n Alhamdulillah I get what i want this year, even though x terjadi lg tp doa sy semoga ini lah yg ALLAH berikan utk saya.....

 KENALI JODOH ANDA:
1. Jodoh dari Syaitan :
Kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan dan terus buat maksiat.. Akhirnya si wanita mengandung baru kamu menikah.
2. Jodoh dari Jin :
Kamu berdua berkenalan, kamu suka pada dia, tapi dia tidak suka padamu.. Akhirnya cinta ditolak dukun bertindak, dan juga akhirnya dia mau menikah denganmu.
3. Jodoh dari Allah S.W.T :
Kamu berdua berpandangan mata, yang akhirnya menusuk ke kalbu, Kamu meminang dia, dan dia menerima pinangan kamu, dan kamu berdua menikah... InsyaAllah kekal hingga akhir hayat, dan itulah yang di katakan syurga cinta.


FIRST TIME SY REVEAL...SBB X BNYK FOLLOWERS KT BLOG AND X RAMAI YG BACA SAYA TAU IA AKAN KEKAL RAHSIA HEEHHE....
MOHD FAIZAL BIN ABDUL WAHAB

KISAHKU


INI BUKAN JODOH INI BEST FRIENDS OR MY BROTHER GITU BUT WE ALWAYS KENE GOSIP DGN KAWAN ALSO FAMILY BUT FOR ME SELAGI KAMI TAHU HATI KAMI MACAM MANA WE ALWAYS REMAIN AS A FRIENDS.....(^__^)






Setiap hari perkataan jodoh tu sentiasa je berada di hadapanku, samaada aku tengok post orang dekat fb, or bila borak dgn kawan or family pasti ada terselit pasal jodoh kawin n seangkatan dengannya.  Bagi aku soalan yang orang tak bosan nak tanya adalah pasal Jodoh, sama ada jodoh yang tak datang, baru datang or hampir berakhir.  Begitulah jugak dengan kisah aku, soalan yang sentiasa ditanya lagi lagi bila dh berumur 27 tahun, setiap gadis aku rasa bermulanya umor 25 tahun kene siap sedia mental dan fizikal dengan soalan2 dari semua orang sekliling kita berkenaan dengan jodoh.

Soalan yg biasa kita dengan dari semua orang ialah "Bila nak kawin"?.  Wahai penanya soalan kalau lah saya tahu bila jodoh saya, siapa jodoh saya senang la jugak nak menjawab soalan kalian tu, kalau saya mampu nk jawab soalan kalian tu dah lama dah saya jawab, senang tak da siapa yang akan sakit hati dengan jawapan sakrastik saya kadang2, contoh ayat sakrastik saya "Tanyalah ALLAH kenapa tanya saya", tau kenapa saya jawab mcm ni sebab jodoh ni rahsia ALLAH thats why setiap soalan berkenaan jodoh ni tak da sapa yang mampu jawab sbb hanya ALLAH yang tahu, kita ni just boleh berusaha untuk mencari, berkenalan, berusaha untuk mempertahankan tp yang lain semua atas kehendah ALLAH S.W.T.

So to all my friends, family and strangers out there don't asked this kind of question, sometimes we already try our best to meet someone, to know someone but still that not our destiny so we only can wait the right person come to us.  And maybe that question hurt your friends or that person heart.
And in my opinion its very important for you who single try to enjoy your single life, don't think to much about JODOH, as long as u try your best knowing someone so it okay for me because it show that you already try to find your soulmate.

Hikmah Atas Ujian ALLAH S.W.T.



kurus x saya....(jangan tertipu) hahahahahaah


After a few months today sy update kembali......last entry saya pasal my femur fracture, dugaan yg ALLAH bg kepada saya and saya katakan pasti ada hikmah disebalik ape yg berlaku...and akhirnya saya pasti ape hikamah yang saya dapat daripada dugaan yg ALLAH bg kepada saya ni.....

Now saya bole jalan x seburuk dulu, akhirnya ALLAH makbulkan juga doa yg saya pinta setiap kali solat saya, setiap kali sebelum saya terlena, setiap doa saya dlm ape yg saya lakukan, sy mohon kepada ALLAH supaya saya dpt berjalan seperti biasa tanpa rasa sakit yg teramat and tanpa terhencut2, walaupun masih ada rasa sakit tapi saya tetap bersyukur yg saya mampu jalan seperti biasa...


Bersyukur yg teramat dengan rahmat ALLAH ini....terimakasih ya ALLAH walaupun dua kali dugaan patah peha ni diberi tp hikmah yg diberi sangat bermakna buat saya....Terima Kasih Ya ALLAH....


P/S: Kepada bonda and family, doctor, nurse, fisio incharge saya, thank you so much for your support and advice.....really appreciate it...(^_^) 


Akhir kata saya, bersabar dengan dugaan ALLAH kerana hikmahnya pasti ada, samaada cepat atau lambat....sentiasa bersyukur kerana dugaan org lain mungkin lebih berat dr ape yg ALLAH beri kepada kita.....

MY RAMADHAN FOR 2015!!!!!




Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berpuasa lagi pada tahun ini, walaupun berpuasa dgn keadaan saya yg x bole keluar rumah, just kene stay dkt rumah coz my broken bone I cannot walk so stay at home and complete my research paper for my master....even x dpt nk berpuasa secara normal, xleh kesana kemari, X leh pegi masjid for tarawih, x leh memasak sangat, x leh mcm2 laaa tp masih bersyukur kerana masih dpt merasa nikmat berpuasa.......

Bersyukur masih diberi peluang untuk berubah, bersyukur kerana diberi peluang untuk beribadah walaupun terbatas pegerakan, apa yg bole saya katakan kepada yg sihat tp x g tarawih tu sila lah rasa rugi teramat2 dkt dalam diri tu bila ALLAH beri nikmay kesihatan yg baik tp x pergi utuk beribadah setahun sekali ni mmg sangat2 rugi,  mcm sy ni xleh jalan semua, just bole dgr dari jauh bunyi org berjemaah tarawih yg hanya kita dapat dgr n buat sekali je setahun, mmg rasa sedih, rasa betapa ruginya saya pada ramadhan yg lepas hanya beberapa kali sempat bertarawih kerana tuntutan kerja, n ramadhan kali ini ALLAH tarik nikmat berjalan saya, hanya mampu beirbadah di rumah, tahun depan jika merasa lagi ramadhan IN SHA ALLAH selagi mampu saya akan mengerjakan ibadah ini sepenuhnya...

Mesti ramai fikir yg saya stress, nope saya x stress cuma kadang2 tu rasa laaa bosan sbb terbatas nk buat semua benda, semua kene mintak tolong dgn org, n org yg selalu ada disisi saya of course my beautiful mother, org yg saya x mampu balas jasa beliau sampai akhir hayat saya, nk ganti dgn nyawa pn rasanya x terbalas lg budi nya, thank you mom, I LOVE YOU SO MUCH!!!!!!!.....

Mesti ada juga diluar sana yg mengalami nasib yang sama, bila ALLAH tarik nikmat kita nk berjalan or anyting yg ALLAH tarik samaada sementara or selamanya, just fikir balik ape yg kita pernah buat masa lepas n angap laa dugaan ni sebagai penghapus dosa kita n ingat ALLAH bg dugaan untuk org yg dia sayang samaada untuk menguji, menyedarkan or anything, kita just tempuh dgn tabah n percayalah pasti ada Hikmah disebalik ape yg ALLAH beri dekat kita x kisah laaa baik, buruknya ape yg ALLAH beri tu tp pasti ada hikmah yg kita akn dpt x kisah laaa skrg or di akhirat esk....

Akhir kata dlm entry ni quote yg saya selalu tanamkan dalam diri ni "ALLAH x duga kita benda yg kita x mampu nk tangung, seberat mana pun dugaan tu ALLAH pasti akan bantu kita untuk hadapinya, so diri kita kene sentiasa positive jgn fikir buruk jeee mmg susah nk hadapi semua benda".

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN......


friend :)

friend :)
miss this memories

Total Pageviews

My Playlist


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

quotes

Love I Feel

Click Here For Images &
Love I Feel Pictures - Pictures

About Me

My photo
seremban, negeri sembilan, Malaysia
My name is Siti Radiana Bt Rahim....... My mom Puan Hasnah n my father Rahim.. My brother Muhammad Al-Zaman n my sister Siti Rahimah... Welcome to this blog, its all about me,,,maybe you can learn something here, just take a look and follow me hehehe..enjoy your read n thank you very much,,,

Followers